Acaba gerçek mi?
Aldığınız takının gerçek altın olduğunu nasıl anlayabilirsiniz?
Altın mı, döviz mi? Parasını değerlendirmek isteyenler için çok fazla seçenek var. Binlerce yıldır insanın yaşamında önemli bir yere sahip olan altını seçenler, gerçek mi yoksa kaplama mı olduğunu nasıl anlayabilir? Ayarından nasıl emin olabilir?
Aslında oldukça basit ve kolay yöntemlerle, aldığınız takı veya altının gerçek olup olmadığını anlayabilirsiniz. Takı Stüdyo Genel Müdürü Yusuf Usluer, kafalarda oluşabilecek şüpheleri giderecek söz konusu basit ipuçlarını sizler için sıraladı.
Altın nasıl ayırt edilir?
"Öncelikle aldığınız altın markalı ise mutlaka patenti vardır" diyen Usluer, "Eğer markalı bir ürün almıyorsanız, güvendiğiniz bir kuyumcudan almayı tercih edin" diyor ve devam ediyor, "Sahte olup olmadığı konusunda hala şüpheleriniz varsa altını sert bir cisimle çizin. İçinden çıkan renk sarıysa altınınız gerçek, kahverengi ise altınınız sahtedir. Gerçek altının rengi koyu sarıdır".
Altının ayarı nasıl anlaşılır?
Altının ayarını tam olarak anlamak için kimyasal yöntemler uygulandığını belirten Takı Stüdyo Genel Müdürü Yusuf Usluer, "Altını siyah mihenk taşına sürdüğünüzde, kalemle çizilmiş gibi izler oluşur. Bu çizgilerin üzerine özel hazırlanmış asitler sürülür. Altının çizgisinin silinmediği asit hangi ayara denk geliyorsa altın o ayarın üstündedir. Yani her ayar için farklı kuvvette asit vardır" diyor. Ancak ayar konusunda hemen başvurulabilecek pratik yöntemin de altının sesini dinlemek olduğunu söyleyen Usluer, "22 ayar altının sesi tok olur. Sahte altın ise tiz ses verir" diyor.
Altın kaplama ile gerçek altın arasındaki farkı nasıl anlarız?
Takı ve mücevher alırken neye dikkat edilmelidir?
Takı Stüdyo Genel Müdürü Yusuf Usluer, son olarak takı ve mücevher alırken marka ve tanıdık kuyumculardan alınmasının yararlı olduğunu belirtiyor ve "Üzerinde mutlaka ayar damgası ile üretici firma patenti bulunmalıdır. Sertifika ve garanti belgeleri istenmelidir" diye ekliyor.